Isnin, 28 Mac 2011

::: kek lagi :::

Assalamualaikum semua...

Dah beberapa hari ni xupdate blog.... hhurrmmm... bz ckit... nsb blog ni xbersawang g... heehhee... hr ni br ade free ckit... alhamdulillah... ^_^...

Entri kali ni, Miss atie nak share some pic kek yang Miss atie br wat semalam... Marathon wat 3 biji kek n 2 drpdnya dah selamat hantar ke rumah tuannye... N 1 lg sj je buat 4 my niece birthday... Happy birthday izzah.... ^_^...

1. Kek coklat moist... Tengok je ek, xleh potong coz nk bg org kn... hehehe... cuci mata je la...


2. Kek Karamel... Sebelah atas nya puding n kek coklat kat sebelah bawah... yummy....


3. Kek snow cheese... Memang betul2 kaya dengan cheese... sangat sedap.... hehehe....


Sape2 yang berminat nak oder, gtau je ek... hehehe... tuk yang area mukah je la... kalo jauh tu, mampus la nak kena pos plak... kalo smpai dengan selamat xpe... tkt smpai2 je nnt semuanye hancur... huhuhu....

Sape2 nak resepi pon leh tinggalkan komen o kat shoutmix k.... Miss atie leh je share... xbaek kdkt2 kn... Skrg Miss atie mmg mls nak salin resepinya.... tp kalo ade yg nak, insyaAllah Miss atie akan tunaikan permintaan anda sume... hehehe... piece no warrr.....

Nota kaki:
"Jangan mengukur kebijaksanaan seseorang hanya kerana kepandaiannya berkata-kata tetapi juga perlu dinilai buah fikiran serta tingkah lakunya."

Ddaaa semua... sampai jumpa lagi.... ^_^

6 ulasan :

Farhah Waheda berkata...

nk resepi ketiga2nya boleh?

miss atie berkata...

bole je... nnt kalo aku dah letak aku inform ko ek... hehehe... sabarr.....

Atikah Azmidi berkata...

craving for chocolate moist...

miss atie berkata...

karamel
1. 60g gula
2. 1 sudu besar air
3. 2 sudu besar air
campurkan gula dengan 1 sudu besar air, panaskan sehingga jadi warna perang... kemudian tambah 2 sudu besar air lagi... tutup api n tuangkan dlam loyang yang telah disapukan dengan mentega... berhati2 semasa masukkn air... coz kkdg ia akan memercik... dah tuang lam loyang, biarkan... sediakan puding lak...

Puding
1. 5 biji telur
2. 5 sudu makan gula
3. 1 tin susu cair
4. 5 keping roti (di buang tepi)
5. 1 sd esen vanilla
blender je semua. kemudian mskkn lam loyang yg ade karamel td... biarkan... kemudian buatkn lak kek...

kek coklat moist.
1. 1 1/2 cawan gula
2. 1/2 buttercup (125g)
3. 3 bj telur
pukul sehingga sebati

4. 2 cwn tepung gandum
5. 1 sd teh baking powder
6. 1 sd teh bikarbonat
7. 1/2 cwn serbuk koko
8. 1 sd teh nescafe
9. 1 sd teh perasa vanila
10. 1 cawan air...
mskkn scr berselang seli... cmpr je semua... dh sebati, tuangkan ke dalam loyang yg ade karamel dan puding tadi...

masukkn dalam oven, suhu 170 drjah... dulang oven mskkn air... terus masak menggunakan api bawah selama lebih kurang 45 min... 15 min terakhir gunakan api atas bwh...

kalo xnk manis, leh kurangkn gula...

siap... (^_^)

miss atie berkata...

kek snow cheese...

6 biji telur (buang 2 putihnya)
100 gm gula halus
100 gm tepung hong kong
60 gm tepung jagung
50 gm air sejuk dr peti ais
1 sd teh bakin powder
2 sudu makan ovallet
75 gm mentega dicairkan

utk krim
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu cair (satukan ke2 bhn dan putar hingga sebati)

utk toping
1/2 kotak chedaar cheese (parutkan)

1. masukkan semua bahan kecuali mentega cair dan putar.
2. putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat dan putih. akhir sekali mskkan mentega cair. putar sehingga sebati.
3. sediakan acuan yang telah di sapu dengan sedikit butter n tepung.
4. bakar manggunakan api atas bawah selama 45 min o sehingga mask degan kepanasan 150 drjh celsius.
5. dh msk, biarkan sejuk n bole la potong kat tgh2 kek spy menjadi 2 bahagian. bole gak di bakar dlm 2 acuan, so xyah potong2...
6. sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letak sebahagian kek di atasnya.
7. sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi eseluruhan kek.
8. akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah di parut tadi ke seluruh kek sbg toping nya.
9. mskkn dlm peti ais 1 - 2 jam dan boleh la dipotong.

siappp...

miss atie berkata...

kek coklat:

1 cwn gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn minyak msk
1/2 cawan susu pekat
mskkn lam periuk n di msk ngan api sederhana sehingga semua sebati.

3 bj telur (pukul cm telur dadar je)

1 1/4 cwn tepung
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat

setelah adunan yang dimsk sedikit suam, msskn telur. kacau sebati n last sekali mskkn ke 3 jnis tepung...

lengserkan acuan dengan marjerin n tepung... mskkn adunan kedalam loyang... jgn lupe gunekan penapis ek...

last sekali, kukus selama 1 jam. jgn lupe pnskn kukusan terlebih dahulu k...

toping:
100 gn cklt mskn
4 sudu gula
125 ml susu segar
50 gm butter

campur semua n msk scr double boil...

bila kek dah sejuk n toping sedikt suam, curahkan je atas kek... n bole la dihias mengikut kreativiti sendiri....

Tq...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...