Selasa, 29 November 2011

MLM : kena hati-hati





Selamat tengah hari... dah lunch?? atie baru je lepas lunch.. Alhamdulillah, syukur atas nikmat rezeki hari ni... ^_^


Tadi, sebelum lunch atie sempat bace sesuatu kat FB berkenaan dengan MLM... semua tau kan MLM ni cam mane... ade yang jual produk la, dan macam-macam lagi...


Tak salah kite join MLM ni kalo benda tu betul-betul telus dan jujur.. tapi atie tengok sekarang ni macam banyak sangat yang tak jujur daripada yang jujur... atie sendiri pon penah di pelawa la untuk join 1 MLM ni, sebab kawan atie baru je join bisnes tersebut... so, die pon ajak la atie nak join sekali... diorang cakap bukan MLM, tapi atie tengok macam MLM...


biasenye, memang macam-macam trick yang diorang gune untuk tarik kite join benda ni... ni antara teknik yang diorang gune masa jumpe atie hari tu... (korang kene hati-hati ngan trick macam ni ok...)


diorang takkan cerita apa produk atau bisnes yang sedang dijalankan. (maksudnya diorang tak bagi tajuk @ nama syarikat la)


diorang akan ajak datang tempat seminar, semua free termasuk pengangkutan ke sana (sebab diorang ambik kite kat rumah)


masa seminar nanti kite akan disajikan dengan kemewahan orang-orang yang dah join bisnes ni.. konon-konon nak kite jugak jadi cam tu..


bisnes ni akan bergerak dalam kumpulan, ahli kumpulan yang dah berjaya akan bantu yang lain untuk sama-sama berjaya...


Fuhhh... trick memang cukup lembut... manis je semuanye... tapi atie rase, untuk orang-orang yang memang berkemampuan dan pandai dalam bidang MLM ni leh la join... tapi jangan sesekali paksa orang yang tak berkemampuan (sebab nak join ni nak kene ade modal yang agak tinggi jugak) untuk join jugak... kesian mangsa tersebut...


Nasib baik hari tu atie pk betul-betul dulu, hatta diorang baru ajak pergi seminar je... atie dah fikir masak2... dah duk bincang2 ngan si dia (da jd x pon sekarang ni, btw tq for advice).. kebaikan dan keburukan program2 macam ni...


So, korang yang rase berminat nak join ape-ape jenis MLM atau bisnes yang macam MLM tu, kene pk la betul-betul k... jangan menyesal...


2 ulasan :

CIK MAY berkata...

dah pernah terkne dengan org mcm ni..

yura berkata...

kalo x berani baik xyah wat...ader MLM y btl ader y tipu..so pandai2 la ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...