Rabu, 19 Jun 2013

Makan tak banyak, berat naik jugak

 

1 ketika dahulu, *skema punya ayat* atie pernah berhajat nak naik kan berat badan. Sebab nya, masa tu berat badan atie turun mendadak dari 52kg ke 46kg. Dalam masa sebulan tak silap. *tak la mendadak sangat, tapi mendadak bagi atie la.. hehe*.. Sampai orang-orang sekeliling, famili, semua perasan dan tertanya-tanya macam mana boleh turunkan berat badan. Ye la, sebab nampak kurus kot. ^_*

Tapi sekarang, lemak-lemak bertempek dengan jayanya. Atie tak jemput pun. Makan sikit je. Pagi, atie breakfast la macam biasa, tengah hari makan nasi 1 sudu *sudu nasi*, kadang-kadang tak makan. Balik keja, atie alas perut, makan roti / pisang goreng ke tapi still tak banyak. Malam pun kadang-kadang alas perut ngan roti / oat. Kadang-kadang ade la jugak makan burger... kwang, kwang,kwang.

Tapi, kuantiti makanan yang atie makan, atie rasa biasa-biasa je. Tak de la sampai boleh menggemukkan. Hurrmm.. 1 je harapan atie sekarang ni, harap2 bulan puasa nanti lemak-lemak ni semua cepat-cepat la keluar dari badan atie.

Kenapa atie tiba-tiba risau sampai tertaip entri ni? 

Alkisahnya, semalam atie temankan mak pergi jumpa dangan tabib cina. Mak ada rawatan kat sana. Sampai kat sana, kebetulan kat luar kedai tu ade mesin timbang. Ala, yang masukkan duit 20 sen tu. Atie pon semangat la naik nak timbang. Sekali, die cakap *mesin tu tak de la cakap, keluar dekat skrin die je* berat atie adalah 53.6kg..

Of kos i is terkezutttt ok. Tak pernah seumur hidup atie berat melebih 52 kg. 52 kg tu pun dah kira macam agak gemsss.. ye la, i is rendah je. hikhikhik.. Teknik biasa nak tenangkan hati, *alaaa, mesin tu mesti rosak*

Mak atie cakap, berat naik konon-konon sebab senang hati bila dah tunang ni. Ye ke? Tapi kan, atie tak cite kat azril pon semalam. Haha. Bukan ape, kalo atie cite konfem die gelakkan n kutuk-kutuk atie. Ye la, sebab atie salu cakap die booolaat.. 

hurrmmmm... nak kena kurangkan sikit berat badan nih, kalo tak dari hari ke sehari konfem makin naik. Makan sekali sehari je bole x? @ jangan makan nasi? @ pergi joging tiap petang *uhuk*? @puasa je tiap-tiap hari? @ ambik pil-pil utk kurus *oh, tak mungkin*
 

3 ulasan :

cik chinta berkata...

sng ati pon mmg ble gems ok.

oshin kecik berkata...

alaa tak la gems mana...comey je...lagipun ada yg sayang.. #eh

Mysara Ab Rahman berkata...

ba dh nek ni mmg susah nk trun...ada jiran mai petua dye dye xmkan malam n kurgkn nasi..3-4 bulan nmpk la hasil dye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...