Rabu, 18 Mei 2016

Kek Butter yang sangat moist


Hai, lama tak bersiaran. tapi resepi kek butter yang gebu gebas ni menyebabkan atie sign in blog semata-mata nak simpan resepi kat sini. Berguna juga blog ni untuk simpan resepi, boleh refer pada bila-bila masa bila kita perlukan.. hehe

Resepi asal atie ambik dari Azie Kitechen.

Bahan bahan:
250 gram pure butter jenama Anchor
250 gram tepung naik sendiri
180 gram gula kaster
4 biji telur
1/2 cawan susu segar

Cara cara:
Panaskan oven dalam 20 atau 30 minit.

Pukul butter dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih (low speed kemudian sederhana kemudian high speed).

Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang seli dengan  tepung. Masukkan susu segar dan pukul lagi sampai sebati.

Masukkan dalam loyang yang dah di sapu dengan butter dan tepung sedikit.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 40 minit atau sehingga masak. Angkat dan sejukkan atas redai.

Nota:
Jika guna tepung gandum, boleh masukkan 1 sudu kecil baking powder.







 Alhamdulillah, hasilnya memang kek butter ni sangat gebu dan sedap. Hubby sampai request untuk baking lagi kek ni... Mertua pun suka.. :))

3 ulasan :

عبده العمراوى berkata...



شركة تنظيف خزانات بالخبر
شركة تنظيف منازل بسيهات

eltamaz elmithaly berkata...


شركة المثالية لمكافحة الحشرات بالدمام
شركة المثالية للتنظيف بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة تسليك مجاري بالقطيف
شركة تنظيف منازل بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة مكافحة حشرات براس تنوره
شركة رش دفان بالدمام
شركة مكافحة حشرات بسيهات
شركة تنظيف منازل بالنعيرية



eltamaz elmithaly berkata...


شركة التميز المثالي للخدمات المنزلية وتنظيف المنازل والشقق والفلل بالدمام والخبر والقطيف والجبيل
قسم خاص لتسليك المجاري بالضغط ومكافحة الحشرات وتنظيف للمجالس والسجاد والموكيت وتنظيف الخزانات
نقدم افضل الخدمات المنزلية بالمنطق الشرقية 0551844053

شركة تسليك مجاري بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة تنظيف منازل بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة تنظيف سجاد بالجبيل
شركة تسليك مجاري بالخبر
شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تركيب وصيانة الكهرباء بالدمام والخبر
شركة المثالية للتنظيف بالجبيل

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...