Rabu, 18 Mei 2016

Kek Butter yang sangat moist


Hai, lama tak bersiaran. tapi resepi kek butter yang gebu gebas ni menyebabkan atie sign in blog semata-mata nak simpan resepi kat sini. Berguna juga blog ni untuk simpan resepi, boleh refer pada bila-bila masa bila kita perlukan.. hehe

Resepi asal atie ambik dari Azie Kitechen.

Bahan bahan:
250 gram pure butter jenama Anchor
250 gram tepung naik sendiri
180 gram gula kaster
4 biji telur
1/2 cawan susu segar

Cara cara:
Panaskan oven dalam 20 atau 30 minit.

Pukul butter dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih (low speed kemudian sederhana kemudian high speed).

Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang seli dengan  tepung. Masukkan susu segar dan pukul lagi sampai sebati.

Masukkan dalam loyang yang dah di sapu dengan butter dan tepung sedikit.

Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 40 minit atau sehingga masak. Angkat dan sejukkan atas redai.

Nota:
Jika guna tepung gandum, boleh masukkan 1 sudu kecil baking powder.







 Alhamdulillah, hasilnya memang kek butter ni sangat gebu dan sedap. Hubby sampai request untuk baking lagi kek ni... Mertua pun suka.. :))

Tiada ulasan :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...