Jumaat, 6 Mei 2011

:: Cekodok udang ::

Assalamualaikum semua...

Entri ni khas kepada sesape yang rindu (beliau) ngan entri masakan Miss Atie.... hehehe... ade ke yang rindu??? perasan tul kan... tp xpe, abaikan je... Jom nak share resepi cekodok udang yang simple... simple2 pon, ttp gak nak share...



Bahan2 nye:

  • udang (ikut suka banyak mn, lg bnyk lg sedap)
  • tepung (bergantung kepada kuantiti udang) sbb memang xpenah timbang pon, agak2 je la ek...
  • sedikit air (kira-kira adunan cekodok tu dah leh goreng la, xterlalu cair n xterlalu pekat) seperti dalam gambar..
  • daun kucai (segenggam)
  • bawang merah 4 ulas
  • bawang putih 2 ulas
  • bawang telur
  • cili
  • garam (secukup rasa)
  • serbuk kunyit
  • serbuk penaik
  • minyak untuk menggoreng

Cara-cara nye:

  • Masukkan bawang merah, bawang putih, bawang telur dan cili yang telah di blender ke dalam bekas yang sesuai 9kira muat la bile nk mskkn semua sekali nanti).
  • kemudian masukkan udang dan tepung (kuantitinya bergantung kepada anda, banyak udang tepung pun kena la banyak jugak).
  • Masukkan air.
  • Gaul rata sehingga adunan sesuai untuk dijadikan cekodok.
  • Masukkan daun kucai.
  • Akhir sekali masukkan garam, serbuk penaik dan serbuk kunyit. Gaul rata.
  • Panaskan minyak untuk menggoreng.
  • Semasa menggorang gunakan api sederhana sahaja..
  • bila warna dah keemasan, siap...
  • Bolehlah di makan, cicah ngan sos cili pon sodap... ^_^


Cube jangan xcube... hehehe... resepi cekodok udang versi Miss Atie... sekian... :-)

Tiada ulasan :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...