Khamis, 24 November 2011

kek span coklat vs pandan



Mood untuk menepek resepi pada blog kesayangan atie nih... resepi untuk hari ni adelah kek span coklat vs pandan... kebetulan baru buat hari ahad yang lepas, n kebetulan my freind daisy request resepi nih...




Bahan-bahan nye adelah:

150 gram gula
1 sudu ovallet
5 biji telur
150 gram tepung gandum
1 sudu baking powder
1 sudu vanilla esen
80 ml minyak msk / mentega di cairkan
80 ml susu cair
sedikit paste pandan
sedikit pewarna hijau
paste coklat.. (kalo nak mix pandan n coklat, xnak pon xpe)



Cara-cara:

pukul gula bersama ovallet hingga sebati. masukkan telur. pukul lagi sehingga betul-betul kembang. masukkan esen vanilla, tepung dan baking powder, minyak masak dan susu cair. Selepas masukkan tepung dan etc, jangan pukul terlalu lama, cukup sambai sebati je... kalo nak gune sudu je pon boleh dah time ni... just kaup balikkan... dah sebati boleh lah dimasukka paste dan pewarna.. kalo nak pandan n coklat, bahagikan kepada 2 bahagian.. kalo nak pandan je pon boleh jugak... :)


Bakar selama 50 minit dengan suhu 160 drjh celcius... suhu pon kekadang bergantung kepada suhu oven masing-masing...


lepas je kek dah masak... terus kuarkan dari loyang dan sejukkan.. kalo lambat-lambat nanti kek ni akan nampak mengecut kat dalam loyang... sebab tekstur kek span ni sangat lembut kot... (atie main rs je la).. hahaha... sebab penah wat, sejukkan dalam loyang, hbs kek mengecut, da jd mcm kawah gunung berapi... belajar dari pengalaman je...


k, selamat mencuba... :)


1 ulasan :

Tentang Kita berkata...

rajinnyer bakar membakar...teringin gak nak buat sendiri tp x berkesempatan lg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...