Rabu, 28 Disember 2011

Ape faedah letak anak patung di bumper kereta??





Korang penah tengok tak ade orang letak atau gantung anak patung dekat bumper kete diorang... hari tu masa atie pegi ke bandar, tengah drive tu adik tegur die cakap 'tengok kete tu, die gantung anak patung kat bumper kete die'.. so, bile atie tengok memang betul la ade anak patung..


Hari ni duk 'berfacebooking' td, ade sorang member atie post link tentang 'Trend meletak anak patung di bumper kereta'.. so, dari blog tu ini yang atie dapat, tuan blog pon dapat dari salah 1 forum asenye... hehe...


Assalamualaikum wbt.
No, I’m not gonna apologize for making too few blogposts. Haha! Busy la, busy.
Ni pun kerana internet tak elok, boleh la menulis sekejap.

Apa-apapun, saya teringat suatu perbualan dengan abang saya semasa traffic jam di lebuhraya. Pelbagai jenis kereta lalu melepasi kami dan abang pun bertanya,
“Ha awak tahu tak, kenapa orang selalu letak anak patung bawah kereta dia?”

Saya lihat ada kereta lalu di hadapan, dengan anak patung Spongebob. Banyak dah orang buat, especially kereta sport. Ada tasmania devil, sylvester, tweety, pendek kata semua soft toy. kadang-kadang sampai buruk pun ada. Kesian tengok (ye la dulu mak ayah pun jarang belikan anak patung, mereka ni beli senang-senang letak bawah kereta. Jeles!).

“Entah la,” saya duga. “Mungkin, nak bumikan elektrik semasa kilat kot?”

“Salah…”

“Habis tu kenapa?”

“Sebab, ni budaya orang Thailand. Orang sana percaya roh orang yang mati kemalangan akan berlegar-legar di tempat dia mati. Takut nanti dia menganggu orang yang memandu, terutama roh kanak-kanak, jadi mereka pasang anak patung. Supaya roh kanak-kanak tu happy.”

“La ye ke,” kata saya. “Patutlah time saya pergi Bangkok dulu, diorg buat shrine tepi jalan. Kata tourist guide, kalau orang tu mati kat situ, buat kuil kat situ. Dia jadi penjaga jalan tu.”

“Ha tulah, orang kita ni suka ikut saja budaya luar. Asal cute je buat. Tak fikir pun sebabnya.”



Betul ke tidak, atie pon xsure... ini hanyalah perkongsian dari pembacaan semata-mata... so, sebelum buat ape-ape tu kena la fikir betul-betul k... Jangan nampak comel je, kite pon ikut je tanpa usul periksa kan... hehe... tapi, bagi atie tak comel pon... da xde tempat lain ke nak letak??


peaceee...




2 ulasan :

Muhammad Naqib berkata...

owh..,

yura berkata...

mcm 2 ke hehehehe tp pd zura cian bear 2 kan sbb kotr dah x comel hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...