Ahad, 15 Januari 2012

Tips / petua - snow cheese cake...





ewah... ewah... cam pakar sangat je atie ni kan... hehehe... tapi, tips dan petua ni atie dapat berdasarkan pengalaman sendiri... memandangkan ramai kengkawan yang first time try, tapi tak dapat menghasilkan kek yang di idamkan, so atie share tips yang atie biase guna...


Antara tipsnya adalah:

  • selepas pukul gula dan ovallet hingga sebati... pukul telur sampai betul-betul kembang dan warna die akan jadi putih... sampai betul-betul kembang oke...


  • bile dah kembang betul, baru mskkn bhn2 lain, tapi awas!!! lepas masukkan tepung jangan pukul lame2 dah... biar dia sebati sudah...


  • masa nak bakar pulak, korang kena bese ngan oven masing-masing... sebab suhu oven lain-lain... nombor je same, tapi tahap kepanasan dia tu lain2... kalo cam oven atie, 160 darjah tu dah kira panas dah... lain oven, lain kepanasan die...


  • bila dah masak, cepat-cepat kuarkan dari loyang dan biarkan die bersantai kat atas redai kek... kalo lambat kuarkan dari loyang nanti kek akan mengecut kat tengah-tengah... da tak cantik... hehehe..


Sekian sahaja tips untuk hari ni... semoga ianya berguna... peaceeee...


Tiada ulasan :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...