Selasa, 8 Mei 2012

See U di IPT





selamat pagi.. =) Alhamdulillah, berkesempatan lagi menghirup udara segar di bumi Allah pagi ni... Sekarang ni adik-adik lepasan SPM dan STPM mesti sibuk wat pilihan dan persiapan tuk lanjutkan pelajaran kan...


Secara tak lansung, atie terimbau balik kenangan masa atie mula-mula masuk U dulu... hehee... kenangan manis yang tak kan dapat di lupakan sampai bila-bila semestinya... Dulu, atie ni tak la berapa nak pandai sangat... hehe.. so, masuk U pun lepas habis STPM...


Masa tu atie dapat UiTM Shah Alam, kos Pengurusan Maklumat (Information Management).. First time berjauhan ngan famili nii... walaupon memang dari form 1 smpai form 6 atie memang duk asrama, tapi kira ni kali pertama berjauhan betul-betul la... dipisahkan dengan laut China Selatan... hehe


Persiapan sebelum pergi tu macam biase la, kene bayar yuran, kene wat medical chech up, isi semua borang, sahkan semua sijil... ni semua untuk kegunaan masa mendaftar nanti la.. persiapan-persiapan yang lain, macam biase la packing baju n semua keperluan yang rasa diperlukan.. hehe


Sampai hari nak fly tu, ya ampun sedih je dalam hati ni... tapi tak nak tunjuk la depan semua orang... kakak atie yang anta time tu.. hehehe... time ni la jugak first time naik kapal terbang... tapi pura-pura cool aje... tak kan nak tunjuk jakunis sangat kot kan?? heheee...


Perjalanan dari airport sibu ke lctt lebih kurang 1 jam 50 minit... Alhamdulillah, mendarat dengan selamat di lcct... terus ambik cab ke UiTM Shah Alam... kene daftar kat kolej mawar... Ingatkan terus stay kat kolej Mawar tu... rupa-rupanya stay kat kolej mawar lam seminggu untuk orientasi je... terkejut jugak... maksudnye lepas tu kitorang kene angkut balik semua barang dan pindah ke kolej masing-masing pulak... dah la beg semua besar-besar dan beratkan, almaklum la, baru mendaftar...


dalam hati dah fikir macam-macam dah... masa kakak nak balik tu plak, sedihnya hanya Allah yang tau... tapi, boleh lagi wat2 cool... hehehe... banyak berlakon tul.. ye la, kite tak nak diorang susah hati kan.. heheee...


so, petang tu bermula lah pengembaraan sorang diri atie di UiTM tu... huhuhu... jadual padat giler lam seminggu tu dengan orientasi... jalan kaki, turun naik bukit setiap hari... hadoiii... penat memang xterkira... makan pon xde selera tau... kawan-kawan pon xde, mane yang terserempak tgh jalan same2 tu la yg jd kawan... rasa sangat teruji dalam minggu pertama tu... memang kene berdikari betul-betul time tu... pakaian masa minggu orientasi adelah, baju kurung ngan kasut sukan... ooo yeahhh... hahaha...


dah seminggu duduk kat kolej mawar, baru la kitorang kene pindah ke kolej masing-masing... time ni bermula la lagi sesi angkut mengangkut beg... beg semua besar2 kene angkat sorang2 dari tingkat 4, then masuk bas...


ingatkan kolej tu xla jauh mane... rupe2nye jauh la jugak... dalam setengah jam dari UiTM induk... hehe.. sebab atie kene pindah ke Kolej Puncak Perdana, kat Puncak Alam nih... dah sampai kat Puncak, angkut lagi beg... asyik angkut beg je keje nye kan... angkut beg dan daftar kolej lak.. kat cni bermula la perkenalan dengan housemate2 yang baru aka housemate atie sampai habis blajat kat sane... time daftar kolej tu, dapat lak rumah tingkat 5... ya Allah, angkat barang lagi... penat memang sangat-sangat penat...


demi segulung ijazah, atie kuatkan jugak hati... hehehe... Alhamdulillah, housemate2 atie semua nye baik-baik belaka... atie sorang je dari sarawak... tapi, xpe... time ni la nak berkawan kan... Alhamdulillah, persahabtan tak pernah putus sampai sekarang...


Ekceli, masa atie lalui pengalaman ni semua, rasa sangat2 teruk, rasa tak nak dah ulang... tapi, bile di ingat balik cam sekarang, rasa sangat manis plak semua kenangan tu... hehehe...


so, untuk adik-adik yang baru nak melangkah ke IPT tu, baru nak berpisah ngan famili, kuatkan semangat k... semangat tu penting... insyaAllah, yang pahit pasti akan jadi manis suatu hari nanti... nangis2, sedih2 tu biase la... mula2 je... nanti da ramai kawan, da boleh sesuaikan diri, insyaAllah semua akan ok...


1 ulasan :

Ms. Lady Daizy berkata...

Kakak ku, sya pun dpt uitm puncak perdana and kolej kediaman di kolej mawar. Means nnt sya ddk kolej mawar seminggu utk orientasi then sya akan pindah ke kolej puncak perdana, kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...