Ahad, 3 Jun 2012

indahnya Al-Quran...


 


Tak tau kenape, bila bace surah ni dan fahami terjemahan dia terasa betapa kerdilnya diri ini di sisi yang Maha Pencipta... Memang terasa sangat perbezaan antara hanya membaca al-quran / memahami sekali setiap terjemahan ayat tersebut... Subhanallah...Alif, Lam, Mim.Inilah kitab itu, tiada sebarang keraguan padanya, petunjuk bagi orang ‘muttaqin’ (yang bertakwa).

 


Orang yang beriman kepada yang ghaib, dan yang mendirikan solat serta sebahagian daripada apa yang Kami (Allah) rezekikan kepada mereka, mereka nafkahkan.
 Dan orang yang beriman kepada apa yang diturunkan kepada engkau (Muhammad saw), dan yang diturunkan sebelum engkau, serta kepada akhirat mereka yakin.


Mereka itulah yang mendapat petunjuk daripada Rab (Tuhan) mereka, dan merekalah orang yang berjaya.


 *Secara ringkasnya, ayat 1 hingga 5, Surah al-Baqarah menceritakan tentang satu golongan daripada umat manusia yang diperakui sebagai hamba-hamba Allah yang beriman dan bertakwa. Semoga kita semua tergolong dalam kalangan hamba-hamba Allah yang beriman dan bertakwa.. Amin....

Allah Maha Besar, ni baru 5 ayat dari surah al-Baqarah... sesungguhnya, banyak lagi rahsia-rahsia di dalam al-quran yang hanya akan kita fahami setelah memahami setiap tulisan di dalam nya (membaca dan memahami terjemahan)...

 

Tiada ulasan :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...