Selasa, 5 Jun 2012

Jadi kerani kat ladang kelapa sawit pun ok..

 

Baik punya panjang tajuk entri kali ni... hari ni, atie masih cuti lagi.. so sempat la ambik kesempatan tuk selesaikan urusan di bank... tapi malangnye servis agak lem*** hari ni... hampir 2 jam tunggu turn... memang sangat-sangat menguji kesabaran.. biase nye x la selem*** tu... hmmmm... 

lepas selesai urusan di bank, pegi beli barang jap... tengah syok jalan sorang-sorang, ade sorang dak gegirl pangil... 'cikgu, cikgu'... masih lagi buat muke slamber... dengar lagi budak tu panggil 'cikgu, cikgu...' hahaha... rupa2nye die panggil atie... wakaka... 

bertuah orang yang jadi cikgu ni kan, sampai bile-bile pon gelaran tu akan sentiasa melekat... alhamdulillah, student atie dulu masih ingat kat atie walaupun dah lebih 2 tahun pengalaman mengajar diorang... masa tu atie ngajar subjek sivik dan pjk je untuk budak-budak form 4 n 5... dan mostly kelas yang atie ajar semua kelas belakang... huhuhu... memang maca-macam kerenah la..

Bila terjumpa budak gegirl tu tadi, teringat perbualan bersama diorang dulu, masa atie mengajar diorang... ni budak form 5 ok masa tu...

atie: Nak sambung belajar kat mane lepas habis SPM?
student: tak nak belajar dah cikgu, nak kerja...
atie: kamu nak kerja kat mane??
student: kalau ade SPM kerja kerani kat ladang kelapa sawit pun boleh cikgu..

see... huhuhu... terdiam cikgunye sekejap... mentaliti diorang masih tak berubah... semangat nak sambung belajar pun xde... memang di akui ramai pelajar yang atie ajar time tu datang dari pedalaman, maybe tu salah 1 sebabnye... tapi, harap sangat diorang dah melangkah ke depan sekarang ni... kalo bukan diorang yang mengubah nasib famili diorang, sape lagi kan??

ape2 pon, pengalaman bersama diorang walaupun hanya 2 bulan memang sangat bermakna... tak sempat nak share banyak benda ngan diorang... tibe2 dah dapat tawaran lain time tu... hehehe.. ape2 pun doa atie sentiasa mengiringi diorang, semoga menjadi insan yang berguna.. ^_* 




1 ulasan :

cik nara omey berkata...

byk kelebihan jadi guru..dapat buat bekalan akhirat dgn berkongsi ilmu dgn pelajar2..*hope iter dpt jadi guru nanti, amin..hehe*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...