Selasa, 9 Oktober 2012

Baked Macaroni

 

Selamat pagi... Atie nak share baked macaroni yang atie buat petang semalam..  First time buat baked macaroni dan first time makan.. so, tak tau la rasa die tu ngam ke tak kan.. Teringin punya pasal, so ade la 1, 2 bahan yang tak cukup... hehe.. belasah jee...




Resepinye atie ambik dari : Dapurku sayang, dayang jack...

bahan-bahan : untuk 4-5 orang makan
  • 2 cawan makaroni  + 1 cawan pasta spirals (direbus ala dente* dan toskan)
  • 150 g minced beef/chicken (atie guna chicken)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
  • 1 tin kecil puri tomato atau 1 botol kecil sos spagetti
  • sedikit sos cili
  • sedikit sos tomato
  • sedikit garam
  • 1 sudu besar mentega
Sos Putih :
  • 2 cawan susu segar
  • 1 sudu besar mentega
  • sedikit lada sulah
  • 2 sudu besar tepung gandum (dibancuh dengan sedikit air)
  • 1 slice cheesedale atau 30 g krim keju (atie guna cheddar cheese je, sebab tu je yg ade kat lam peti)
  • sedikit garam dan gula
  • lain-lain : keju parut dan oregano (ate tak letak pon oregano)
Cara-cara :

  1. Cairkan mentega di dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. 
  2. Kemudian masukkan daging/ayam cincang dan kacau hingga airnya kering. 
  3. Barulah dimasukkan puri tomato atau sos spagetti. Gaulkan sebati. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, garam dan gula secukup rasa. Setelah kuahnya pekat. Tutupkan api.
  4. Satukan kuahnya dengan pasta tadi dan gaulkan hingga rata. Boleh juga letak mushroom jika suka.
  5. Sementara itu, untuk sos putih : Cairkan mentega di dalam kuali leper/periuk. Kemudian masukkan cheesedale atau krim keju. Kacau hingga cair. Barulah dituangkan susu segar. Masak hingga susu mendidih. Masukkan lada sulah, sedikit garam dan gula. 
  6. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung dan kacau lagi hingga pekat. Tutupkan api.
  7. Sediakan bekas tahan panas atau loyang aluminium. Sapukan dengan mentega. Masukkan pasta tadi di dalamnya dan ratakan dengan sos putih.
  8. Taburkan keju parut dan oregano.
  9. Bakarlah selama 35-40 atau hingga keperangan dengan suhu 160C.
* al dente : cooked enuf to be firm but not so soft / tak keras dan tak lembut sgt
**cara merebus pasta : didihkan air bersama sedikit garam dan kemudian barulah dimasukkan pasta. masa memasak lbh kurang 7-9 minit ikut instruction pd bungkusannya. 
Nak lebih jelas, leh rujuk link yang atie bagi tu ok.. sebab ada gambar sekali step by step... semalam atie wat sos putih tu cam failed sikit sebab sos tu tak berapa pekat macam yang kak dayang jack buat... huhu...

5 ulasan :

Kasih Salina berkata...

assalamualaikum cik atie..saya belum pernah buat lagi makaroni bakar ni..kena try buat gak la..huhu..

cik atie berkata...

atie pon first time try kak.. hehe

^^eKaTiKaH^^ berkata...

waa, sedapnye.. kite fav macaroni. tpi belum try yg mcm nie.. nk try la lepas nie.. :D thanks for the resepi :))

Knor berkata...

menyelerakan...sedapp

Azura @ cik buaya berkata...

salam hai atie :) if nk loose powder saja just RM15 :) available code 52 n 53 if nk mesej je no tu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...