Rabu, 13 November 2013

Kek coklat tanpa telur super duper moist

Assalamualaikum...

Minggu lepas atie sempat mencuba resepi coklat moist tanpa telur nu di sebabkan dekat rumah dag takde telur yang berkualiti.. hihi... Alhamdulillah, kejadian kek ni sangat memuaskan hati, memang super duper moist.. So, lepas ni kalo kat urmah tak de telur pun dah boleh buat kek coklat moist kan... bestnyaa..

yang ni atie tak buat kan topping.. makan macam tu je... pun sedap tau...

Jom tengok resepi:

Bahan-bahan ( loyang 5-6 inci ) - tapi atie guna loyang 7 inci, tu yang nampak nipis je..

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
3/4 cawan gula
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan minyak masak
1 sudu kecil cuka


Cara-cara

1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan muffin cup pun boleh juga.

2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula. Kemudian dikacau rata-rata.

3.Masukkan air sejuk, minyak masak, dan esen vanila. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.

4.Akhir sekali masukkan cuka. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.

5.Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.



posted from Bloggeroid

1 ulasan :

izzah berkata...

nampak sedap...memang nak kena try buat jgk la sbb tgh pntang sekrg ni kan xleh makan telur...terliur tgk kek ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...