Ahad, 17 April 2011

Ahad yang sungguh bermakna...

Assalamualaikum semua...

Hari ahad yang sangat bermakna... huhuhu... nak tau nape???? sebabnye, hari ni Miss Atie cooottiiii... biasenye kan Miss Atie keja kalo hari ahad... baru nak merasa cuti pada hari ahad... huhuhu... sian kan... so, hari ni Miss Atie memang habiskan sepenuhnye masa kat umah je... xkuar g mn2 pon...

Hasil daripada duk umah hari ni adelah, sebijik kek lapis serikaya.... hehehe... pandai wat nama sendiri... ekceli resepi ni adelah resepi swissroll serikaya... tp, akibat daripada Miss Atie ni budak baru belajar, so xreti lagi nak gulung2 ni... takut terpecah kang... so ubah ckit, lapiskan je... lapisan tengah disapukan dengan serikaya... insyaAllah, rs tetap sama, just rupe je xmcm swiss roll kot...

Taadaaa... nila hasilnye, lepas bertungkus lumus kat dapur pagi tadi... ^_^...


Resepi asal adelah dari Mat gebu... klik sini... thanks cik Mat gebu.... tapi Miss Atie tepek gak la resepi kat cni ek... Sori, sebab Miss Atie derhaka ckit dengan resepi Mat gebu ek... Mat gebu suh gulung, Miss Atie pandai2 lak g lapis... tapi basic resepinye, memang ikut resepi Mat gebu... hehe...

BAHAN-BAHANNYA:

70 gram tepung gandum
*
1 camca besar susu tepung
*(*disatukan dan diayak)
3 biji telur gred A
60 gram gula halus
60 ml minyak jagung (Miss Atie guna minyak masak je)
2 camca teh ovallate
1 camca teh esen vanilla
Sedikit pewarna hijau muda
Seri kaya secukupnya (mat guna jenama YEO'S)

CARA-CARA:
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, sediakan loyang dan lengserkan dengan mentega dan tepung. Ketepikan.
  2. Satukan semua bahan2 diatas kecuali, minyak, jem blueberry dan pewarna. Putar dengan kelajuan perlahan hingga semua sebati, kemudian tukar pada kelajuan tinggi dan putar hingga kembang dan pekat.
  3. Tuang minyak dan gaul rata gunakan spatula. Asingkan 3 camca besar adunan tadi dan selebihnya tuang dalam loyang dan ratakan. Campur warna hujau muda tadi dalam adunan yang diasingkan, kacau rata dan masukkan dalam plastik bersih. Gunting bucu plastik dan paipkan secara melintang atas adunan dalam loyang tadi. Kemudian paipkan melintang tapi kali ini melawan arah dan mendapat corak kotak-kotak.
  4. Bakar 18 - 20 minit ataupun sehingga masak. Miss Atie bahagikan adunan kepada 2 bahagian, sebab nk wat lapiskan... bile msk, sapukan serikaya di atas lapisan pertama dan di lapik lagi dengan lapisan kedua... senang je kan... ^_^
Selamat mencuba... sampai jumpa lagi....

Tiada ulasan :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...