Ahad, 10 April 2011

Penawar hati...

Assalamualaikum semua...

Entri kali ni Miss Atie nak share ckit tentang 'Penawar hati'.... contohnya, kita dlm keadaan risau ke, runsing ke, x tentu arah ke, perasaan yang tengah berkecamuk ke, putus cinta ke, n keadaan yang sewaktu dengannya... Sebenarnye, entri ni Miss Atie pon baru je bc, so xslhkan kalo kite share sama2.... hehehe.. kalo nak baca entri asalnya sila klik SINI.


Antara lima penawar hati yang boleh diamalkan adalah:

1. membaca Al-Quran dengan meneliti maksudnya.

Ramai juga orang yang baca al-Quran. Tapi biasanya membaca tanpa memerhati maksud ayat yang dibaca. Sebab itulah bagi saya ramai di kalangan umat Islam yang melanggar hukum agama, iaitu kerana tidak memahami apa yang dibaca.

2. Mengosongkan perut.

Dari sudut kesihatan fizikal, pakar kesihatan bahkan Nabi SAW sendiri mengatakan bahawa perut adalah punca penyakit. Mengosongkan perut dengan erti kata berpuasa atau bersederhana ketika makan.

3. Bangun solat malam

Ramai orang boleh bangun malam. Bangun sebab mau kencing, atau kerana anak menangis, atau kerana mau tonton Euro, atau kerana waktu penerbangan, atau juga kerana hendak makan sahur. Tetapi bangun untuk bersolat malam walau 2 rakaat, memang sangat berat.

4. Memohon doa kepada Allah pada waktu sahur.

Ramai juga beranggapan, waktu sahur hanyalah untuk makan sebelum berpuasa dalam bulan Ramadhan. Sebenarnya, antara waktu mustajab doa ialah ketika waktu sahur.

5. Duduk di majlis orang-orang soleh.

Duduk menghadiri majlis-majlis ilmu, berada bersama-sama orang baik tentu menenangkan jiwa. Ia jauh lebih mulia berbanding berada di disko, kedai kopi atau di padang bola.

Boleh lah diamalkan ek kalo nak hati tenang dari rasa resah gelisah....

Nota kaki:
"Selamat beramal"

Ddaaa semua, sampai jumpa lagi......

Tiada ulasan :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...