Assalamualaikum semua....
Memandangkan ramai yang request resepi kek snow cheese cake, so Miss Atie publishkn dlm post ni ok... lagi senang... jimat masa n Miss Atie xperlu taip banyak kali... heeee...
Bahan-bahannya:
Memandangkan ramai yang request resepi kek snow cheese cake, so Miss Atie publishkn dlm post ni ok... lagi senang... jimat masa n Miss Atie xperlu taip banyak kali... heeee...
Bahan-bahannya:
- 6 bj telur (di buang 2 putihnya)
- 100 gm gula halus
- 100 gm tepung
- 60 gm tepung jagung
- 50 gm air sejuk
- 1 sd teah baking powder
- 2 sudu mkn ovallet
- 75 gm mentega di cairkan
Untuk krim:
- 1 kotak cheese philadelphia
- 1 cwn susu pekat (satukan kedua-dua bahan dan pukul sehingga sebati dan tidak berketul2)
Topping:
- 1/2 kotak craft cheddar cheese di parut
Cara-caranya:
- putar gula dan ovallet sehingga sebati
- masukkan telur, putar sehingga berkrim
- masukkan tepung gandum, tepung jagung n 1 sd teh baking powder
- masukkan air, dan mentega
- putar sehingga sebati.
- Dibakar dengan suhu 150 drjh celcius sehingga msk... jgn lupa tuk sapukan loyang dgn mentega dan juga di taur dengan tepung.
- Setelah msk potong di tengah2 kek sehingga menjadi 2 bahagian. Kalau xmahir bab potong2 ni boleh la di bakar dlm 2 acuan yg berbeza...
- Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan bahagian kedua di atasnya.
- Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi keseluruhan kek.
- Akhir sekali, taburkan cheese yang telah di parut tadi di keseluruhan kek sehingga menjadi toppingnya.
- Masukkan ke dalam peti ais, dan di sejukkan dalam 2 jam.
- Sedia untuk di makan.
ok, siappp... boleh try ek... pasti meletoppp.... heee... ape2 pertanyaan boleh di ajukan... ^_^
2 ulasan :
salam..nak tanya..apa maksud
6 bj telur (di buang 2 putihnya)?
2 drpd 6 biji telur tu d buang putihnya dan yg lain tu x payah bunag putih ke?
salam.. nak tanya..ada tak resepi cheesecake yg meleleh tu? yg mcam ada sos warna putih tu.. org jual dalam tupperware. kalo ada,boleh share? tq.
Catat Ulasan