Nasi ayam ni atie masak hari ahad yang lepas jugak. Hidangan nasi ayam tak lengkap sebab takde tomato n salad kat rumah. Tak de stok. Tapi nasi ayam ni memang sedap. Resepi yang akan atie simpan.
Lauk Ayam:
Kepak ayam (atie suka bahagian kepak)
Halia
Bawang putih
Bawang merah
Bahan perap:
Sos tiram
Kicap cair
Kicap manis
Madu
Kisar halia
dan bawang putih dan bawang merah. Perap ayam dengan bahan kisar selama 30
minit.
Didihkan air
di dalam periuk dan masukkan ayam tadi dan perlahankan api sehingga ayam
setengah masak. Selepas itu angkat ayam tadi dan perapkan dengan bahan perap
seketika. Kemudian, boleh lah di goreng.
Nasi Ayam:
Mentega
Bawang merah
Bawang putih
Halia
2 helai daun
pandan
Susu full
cream
Kiub pati
ayam
Garam
Rempah
penumis - bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis
Basuh beras,
tos dan letak dalam rice cooker.
Di dalam kuali masukkan mentega, tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang telah dikisar, bunga lawang, buah pelaga, kayu manis, dan daun pandan.
Di dalam kuali masukkan mentega, tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang telah dikisar, bunga lawang, buah pelaga, kayu manis, dan daun pandan.
Setelah naik
bau masukkan separuh daripada air rebusan ayam tadi, susu full cream, garam dan
kiub pati ayam. (air rebusan ayam dan susu full cream ni atie agak2 je.. contoh, beras tadi 2 sukatan.. so maybe boleh ambik 1 1/2 sukatan beras tadi untuk air rebusan ayam, 1 sukatan susu full cream.. kiranya cukup untuk masak nasi la)
Biarkan
mendidih dan tutup api. Tuang ke dalam beras tadi jika air tidak cukup tambah
air biasa dan masak seperti biasa.
Sambal Cili
2 biji cili merah
(boleh jugak guna cili padi, ikut pedas mana kita nak)
2 ulas
bawang putih
2 cm halia
1 sudu teh
cuka
1 sudu teh
garam
1 sudu teh
gula
1/2 cawan
air rebusan ayam
Blend cili
dengan halia dan bawang putih. Masak di dalam kuali. Masukkan gula, garam dan
cuka secukup rasa. Tambah sedikit air rebusan ayam. Masak dengan api kecil
sehingga likat.
Sambal Kicap
Air kicap
hasil perapan ayam tadi dimasak di dalam kuali sehingga mendidih. Angkat.
Kuah Sup
Serbuk ayam
Daun sup
Sup bunjut
Didihkan
semula kuah sup sebelum nasi dihidang kan.
Alhamdulillah, selamat mencuba.. ^_^
1 ulasan :
nampak sedap jerk chicken wing tu...Asiah ni hantu ayam. semua part ayam Asiah suke...salam knnal yea...:)
Catat Ulasan